2007-10-31

39. Cancerforum (hösten 2006)

I oktober 2006 blev jag tipsad om cancerforumet Cancertjejer – ett aktivt forum med en stödjande atmosfär. Hittade även till ett gyncancerforum – också bra men tyvärr inte lika aktivt. (Se länkar under ”13 blandade forum” till vänster.)

När jag berättade för andra (som inte hade haft cancer) om att jag var med på cancerinriktade diskussionsforum på nätet, då fick jag ibland negativa reaktioner som förvånade mig. Typ ”Usch! Varför det? Sånt är väl bara deprimerande!” Jag försökte då alltid förklara att det positiva faktiskt överväger för det mesta. Med råge.

Finns det negativa/tråkiga inslag på ett cancerforum? Visst! En väldigt negativ sak som jag snabbt lade märke till – det var hur LÖMSKT cancer kan vara. Folk fick en tumör, opererade bort den och fick strålning och/eller cellgifter och gick sedan på återkommande kontroller. Och hela tiden var allting okej – ända tills en dag när de plötsligt hade flera metastaser utspridda lite här och där i hela kroppen! Som om cancern vore något slags tidsinställd splitterbomb.

Ett cancerforum är utan tvekan ett ställe där somliga är jättesjuka, somliga är deppiga (undra på!), folk får återfall, folk genomgår plågsamma behandlingar, folk dör.

Men ett cancerforum är också ett ställe där man slipper känna sig ensam med en sjukdom som många tycker är så skrämmande att de inte ens törs tänka på den, än mindre prata om den. Ett cancerforum är ett ställe där man kan få svar på frågor och där man kan få stöd och uppmuntran när man känner sig nere. Samtidigt som det också är ett ställe där man själv kan svara på frågor och stödja andra. Ett cancerforum hjälper en att inte bli innesluten i sig själv, genom att man får tillfälle att intressera sig för och engagera sig i andra människor och deras öden.

Dessutom är det verkligen inte BARA eländes elände på ett cancerforum (som vissa verkar tro). Nej, även bland en grupp cancerdrabbade människor händer det positiva saker. Folk som INTE får återfall, tumörer som krymper, folk som blir friskare och mår bättre, folk som blir förälskade, folk som (oavsett sitt fysiska status) sprider humor och glädje omkring sig.

Visst är ett cancerforum ett ställe där det händer att folk lämnar på grund av att de dör. Men det är också (antagligen just därför!) ett ställe där folk firar att åren går i stället för att beklaga det. Det är ett ställe där alla inser den VERKLIGA innebörden av att bli gammal. Som är: LÅNGT LIV. Inte grått hår, rynkor, artros och folkpension!

Inga kommentarer: